Biologische afbraak van PFAS door bodembacterie

Goed nieuws uit Amerika: onderzoekers aan de Princeton University hebben aangetoond dat een tamelijk veel voorkomende grondbacterie in staat is om PFAS stoffen af te breken. Dit is gebleken uit een reeks laboratoriumproeven. Op termijn is de techniek wellicht ook geschikt om toe te passen bij vervuilde grond en vervuild water.

PFOS en PFOA schadelijk voor mens en dier

Er is veel over te doen de laatste tijd. De PFAS, verzamelnaam voor diverse goed werkende oppervlakte actieve stoffen zoals PFOS en PFOA. Bekend van de antiaanbaklaag en vlekkenverwijderaars en berucht vanwege de slechte biologische afbreekbaarheid en schadelijkheid voor mensen en dier.

In 100 dagen 60% PFOS en PFOA afgebroken

Inmiddels is de productie van PFOS en PFOA in Europa en de VS stopgezet, maar de stoffen komen nog wel voor in ons milieu en kunnen daarom nog steeds schade aanbrengen. Uit de testen door de wetenschappers van Princeton bleek dat de Acidimicrobioum bacterium A6 in 100 dagen 60% van de PFOS en PFOA afbreekt.
Momenteel wordt verder onderzocht hoe dit proces geoptimaliseerd kan worden zodat dit op termijn praktisch ingezet kan worden.

Bronnen

De belgische website VRT berichtte hierover. Het verwijst naar dit artikel uit de Environmental Science and Technology.


Fotobijschrift
De bacteriën zaten 100 dagen in een flesje met de fluorverbindingen PFOS en PFOA.
Foto: David Kelly Crow